ALEGERI EUROPARLAMENTARE 25 MAI 2014

Programul pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 are urmatoarea structura:
- depunerea candidaturilor si judecarea conterstatiilor se realizeaza in intervalul 25 martie 2014 - 9 aprilie 2014
- listele definitive cu candidatii propusi de aprtide si cu candicatii indepententi se afisaza in ziua de 10 aprilie 2014
- campania electorala incepe in ziua de vineri 25 aprilie 0ra 00,00
- campania electorala se incheie in ziua de sambata 24 mai 2014 ora 7,00
- ziua votului este 25 mai 2014 in intervalul care incepe la ora 7,00 si se incheie la ora 21,00
- validarea si afisarea rezultatelor se realizeaza la data de.....
Aici vor apare pas cu pas elemente legate de derularea alegerilor parlamentare din 25 mai 2014
Au fost definitivate si afisate listele de condidati.Partidele si-au desemnat cel mult 42 de candidati, cu 10 candidati peste numarul maxim de europarlamentari cati revin tarii noastre in raport cu numarul cetatenilor acesteia. A impresionat tenacitatea actorului Mircea DIACONU de a deveni candidat independent.
In data de 9 aprilie 2014, dupa solutionarea ultimelor contestatii, lista candidatilor independenti este formata din urmatoarele persoane:
Buletinul de vot prezentat de BEC in 29 aprilie 2014 are 23 pozitii, in care partidele si-au inscris candidatii si in continuare sunt independentii.
Incepand cu data de 25 aprilie 2014, in mare viteza, orasele au fost impanzite de afise, panouri si bannere electorale, aratand dimensiunea risiperi de care a dat si dau dovada partidele si candidatii independenti du dare de mana.
De asemenea, si in cutiutele postale, au fost introduse niste fluturasi, destul de dichisit executati, pe hartie de foarte buna calitate, ale caror costuri nu sunt deloc neglijabile.
Fie ca partidele au cerut, fie ca institutele de sondare a opiniei publice au facut din proprie initiativa, fie ca institutiile media au comandat, inca din decembrie 2013 au inceput sa curga sondajele, unele dupa celelalte, fiecare construit dupa o metodologie proprie executantului. sa nu se uite ca cel care plateste doreste sa auda exact ceea ce-si doreste, adica ceva placut si instutele de sondare stiu acest adevar banal, multe actionand in consecinta.
Dupa finalizarea alegerilor in toate parile membre ale Uniunii Europene, noua configuratie a grupurilor politice arata o serie de modificari semnificative fata de alegerile din anul 2009. Aceasta modificare va efecte asupra politicilor comunitare pe urmatorii cinci ani.
In cutiile postale PSD+PUNR+PC a introdus fluturasi.
Si PMP a introdus fluturasi in cutiile postale.
Si PNTCD a introdus fluturasi in cutiile postale.
Si pentru Razvan UNGUREANU au fost introdusi fluturasi in cutiile postale.
Unii mai cu dare de mana si-au facut niste chioscuri, deloc ieftine, unde imprastie materiale de propaganda, bineinteles, personalul de acolo, declarandu-se a fi in activitate de voluntariat, daca sunt si oameni ce cred asa afirmatii.
S-a procedat si la publicarea unor ziare de campanie, in care partidele fie au prezentat realizari si candidati, fie intr-un anonimat desavarsit, au lovit in adversari, nefiind imposibila identificarea sursei, prin faptul ca cei sprijiniti erau deci laudati, iar adversarii terfeliti. Mizand pe memoria colectiva, alianta PSD+UNPR+PC arata cu fiecare prilej ca USL traieste, ceea ce cu siguranta ii va aduce si voturi.
Toate orasele au fost impanzite cu afise, stiut fiind faptul ca acest tip de alegeri nu scoate din casa mai mult de 30% din cetatenii cu drept de vot. Nici orasul Tulcea nu a facut exceptie.
Din cele 845 minute cat a alocat TVR pentru europarlamentare, se scurg fara prea multa informatie utila, zilnic minutele, iar chestiunile de mare interes, raman pierdute in seant., pentru ca cei care au fost in Parlamentul European nu au cu ce se lauda pentru ca niciunul nu s-a evidentiat cu ceva util pentru noi cei de jos ci au lalait-o ca la Ploiesti. Ba unii apareau la televizor si aratau cat de penibili ersau de se intreba lumea cum mama dracului de au ajuns si ei acolo. Altii isi varsau rautatile cu ranjete supoerioare si acum cersesc votul din bretoane si zambete fortate de pe bannere. In data de 15 mai 2014 TVR 1 a avut pe durata mai multor ore niste confruntari intre candidatii la functii in parlamentul European, discutiile fiind aride, pe teme de migratie, intr-un context absolut de neinteles pentru o Europa care bate pasul pe loc. Aceasta atitudine usor umila a celor ce cersesc, nu solicita, voturi, este in contrast evudent cu aroganta nesaqbuita din vara anului 2012 cand de la Brussels toti trageau de urechi 7,5 milioane de votanti, ei ignorand apropape polutatia unei tari, caci destul de multe tari din UE au sub 7,5milioane de locuitori. Am schimbat canalul pentru ca erau si nesemnificativi cei care vorbeau, dar si problemele abordate erau neinteresante, pentru ca pe foarte multi ii intereseaza sa apara autostrazi, sa creasca salariile, viata sa fie mai buna. Restul este interpretat ca europarlamentarii sunt doar consumatori de bani foarte multi. Indemnizatiile lor barosane determinba lupta acerba pe locuri eligibile si mai putin dorinta lor de a face bine cuiva. Vulgarii propovaduiesc suma de 30.000euro, altii atei la origine vorbesc de 4.000 euro net, cum ca ar fi banii de buzunar. Lumea barfeste dar este greu de cerzut ca se inghesuie lumea sa mearga acolo pentru 200euro cat este salariul minim pe economie. mai exacti, unii vorbesc despre 7.900 euro salariu brut si 6,200 salariu net dar nu uita nimeni sa mai vorbeasaca de 20.000euro pentru a plati asistentii de specialitate si tot asa. Risipa cat cuprinde la o birocratie, pe masura.
Alegerile europarlamentare sunt un fel de moment T0 al istoriei recente, fata de care se vor face toate proiectiile viitoare in Romania, mai ales in ceea ce priveste campania prezidentiala din noiembrie 2014. Tabloul este de o complexitate iesita din comun pentru ca:
- dreapta nu are un candidat unic
- presedintele PNL a definit ca prag de 20% al ramanerii in functie
- PSD+UNPR+PC cred in refacerea USL
- tara are nevoie de o forta puternica pentru a demara marile proiecte
- uzura morala a clasei politice este profund accentuata
- coruptia a atins cote insuportabile
- monotonia indeciziei a pus stapanire pe toate laturile vietii social-politice
- in proximitatea noastra instabilitatea politica este maxima
- epuizarea politica este evidenta pentru o serie de personalitati care au dominat scena in ultimii 25 de ani
- este nevoie de un salt calitativ al abordarilor, mai ales la varful politicii interne romanesti.
probabil, primenirea clasei politice incepe cu testul din 25 mai 2014, cand se reasaza partidele si mai ales cand slaba calitate a deciziilor politice va fi sanctionata in bloc, mai ales prin faptul ca multi dintre politicieni mizeaza pe o asa-zisa memorie scurta a poporului, lucru neadevarat, dovedit prin sanctionarea repetata de la 2000 incoace a unui partid care a generat pe durata CDR niste inconveniente sanctionate fara incetare, partid care nu mai reuseste sa depasasca marasmul in care a intrat si se zvarcoleste neputincios.
La o analiza mai atenta a textelor care au, fost propuse alegatorului pe banare, pe fluturasi, pe panouri, pe chiscuri si in ziare, se vede ori profesionalismul adevarat, ori amatorismul dus la extrem, ori nepriceperea celor care cred ca sunt in stare sa faca orice, adica nimic. oricum, chestia cu comunicarea nu a prea reusit niciunuia dintre competitori, pentru ca textele au fost ori prea lungi, ori prea elaborate, ori prea ermetice, ori enervant de banale si nesemnificative. Este important sa se vada cam cum stau lucrurile pe o analiza cantitativa folosind indicatori specifici stiintei comunicarii. Numai ca pentru aceasta abordare sunt necesare niste eforturi care presupun si o finalitate, care in cazul de fata nu exista, intrucat miza prezidentialelor din toamna are cu totul alte valente, cu totul alte costuri si niste actori care oricum nu sunt interesati de metodele stiintifice de a-si atinge tinta, mergand tot pe cai batatorite pe care ei le cred sigure.
Zonele cele mai aglomerate au fost napadite de materiale electorale, iar efectul este diminuat, prin volumul mare al mesajelor, atat de diferite provenite de la partide si mai diferite ca doctrine si pondere in masa votantilor. Ideea construirii unui paralelipiped cu baza triunghi echilateral avand pe cele trei fete verticale mesaje este interesanta si PNL a adoptat o astfel de pozitie constructiva. I-a permis candidatei Renate Weber sa iasa in evidenta, desi modul cum s-a prezentat dupa ruperea USL arata de la o posta o alta politiciana, decat doamna care ne obisnuise cu atitudinea sa critica.
Spre ziua votului lucrurile s-au tensionat. Suprapunerea cu niste alegeri parlamentare partiale a facut ca in niste judete de trista amintire sa iasa cu cafteala zdravana, cu focuri de arma si cu capete sparte. Lume primitiva.
Si a venit si ziua votului, adica mareata zi de 25 mai 2014.
La o analiza la rece, ziua a trecut dar timp de 5 ani, lucrurile vor fi cu totul altfel decat au fost pana acum si multi se vor intreba fie de ce le merge rau, fie de ce la Brussels nu se simt reprezentati. daca din cele 18 milioane de alegatori mergeau la vot 17 milioane si lucru se stia, cu siguranta,m responsabilitatea pentru a face liste cu oameni si nu cu persoane nereprezentative care s-au luptat pentru indemnizatie, era cu mult mai mare. Asa, chestia cu mocirleala a ramas inca pentru cinci ani.
Aceste alegeri, cu miza peste asteptari intrucat sunt foarte apropiate de alegerile prezidentiale, au generat abordari cam pripite din partea unor politicieni, mai ales in ceea ce priveste demisii in caz ca. Daca respectivii vor demisiona, este o alta problema, chestiunile de onoare nu-si au locul pe malul Dambovitei. Ca in Evul Mediu, acum in lupta de orgolii va fi extrem de greu sa se faca o reconstructie a dreptei, pentru ca lipsesc personalitatile puternice. Nu este puternic Crin Antonescu pentru ca iesirea din USL l-a slabit. Nu este puternic nici primarul Sibiului, doar pentru ca nu este bucurestean, nu este puternic Blaga pentru ca a pierdut alegerile la Bucuresti, nu este puternica Udrea pentru ca nu a candidat niciodata in mod direct. Despre Ungureanu, cel ironizat cu unguentele si cu carnea de vita Kobe sau despre cel care a fost ministru la justitie, lipsa de promovare in adevaratul sens al cuvantului pentru a fi vizibili, le-a scazut sansele foarte mult, desi luati ca personalitati au tot ce trebuie sa fie candidati redutabili. Numai ca modul in care sunt prezentati este inadecvat, textele lor fiind greoaie, lungi si nu se adreseaza unui popor real, format din destul demulti ignoranti, analfabeti, betivi, oameni de nimic, cu votul in pix, care pentru o cinzeaca si-ar vinde si mama, ei formand cam 3% din votanti. In economia votului, daca 80% din populatie este civilizata si merg la vot jumatate, acel 3% se multiplica, devenind o forta egala cu a unei bombe atomice, care hotaraste pentru 20 de milioane. Cine ii castiga pe cei ce formeaza 3% sau cine capaciteaza ca din cei 80% sa vina la vot 3/4 acela va fi prezidentul in noiembrie 2014.
Cu o intarzaiere demna de alte cauze, BEC a dat joi 29 mai 2014 rezultatele finale, care arata ca din totalul de 18.221.061 alegatori, s-au prezentat la urne 5.911.794 de cetateni, iar 5.566.616 au fost voturi valabil exprimate. Mircea DIACONU a obtinut 379.582 voturi, cu mult mai mult decat PMP cu 345.973 si decat UDMR care a avut 350.686 voturi. este foarte straniu cum independentii au obtinut mult mai putin decat numarul semnaturilor cu care si-au capatat dreptul de a castiga. Din toate aceste alegeri, rezulta un numar de fericiti invingatori, persoane si partide care au convins ca merita sa mearga la Brussels sa manance si gura lor o paine ca de facut ceva cu totul iesit din comun n-am avut auzice ca au facut si cu atat mai putin speranta ca vor face, din moment de partidele extremiste ne-au pus la zid in campaniile lor electorale din Anglia, Franta si de aiurea, pentru ca au stiut ca dezbinarea europarlamentarilor de dinainte creaza teren propice zicerilor lor fara ca sa li se intample oarece necazuri in sala de sedinte nici in trecut dar nici in viitor. Alegerile arata clar ca Europa este intr-un proces de constructie politica foarte lent, care a adus nemultumiri acelor votanti care au crezut ca prin crearea UE viata lor va deveni mai buna, ca sansele de a gasi locuri de munca vor spori. Toate idealurile naruite au dus la o atitudine activa a fortelor care, iata, au trimis in Parlamentul UE un numar important de deputati. Marile schimbari se vor lasa asteptate si in aceasta legislatura, intrucat miriapodul birocratic specific oricarei constructii usor artificiale, se pune foarte greu in miscare si ramane de fiecare data in contratimp. Tot o constructie conventionala a fost si URSS dupa 1917, iar lipsa de performanta economica a dus la disparitia sa. Atat timp cat salasuiesste nonperformanta in unele membre ale UE, constructia isi pierde viabilitatea desi nonperformanta pentru unii este profit facil pentru altii, dar totul insumat inseamna cadere libera a etajelor edificiului fara temelie reala. Sa fim totusi optimisti, pentru ca viata nu bate filmul ci inertia oamenilor ajunsi sus, platiti bine si care pierd contactul cu realitatea, iar realitatea ii plesneste si-i trezeste sa se indrepte cu deciziile spre ea.

revenire